FYSIO HOEN BREIDT UIT

“CHRONISCHE LAGE RUGPIJN VRAAGT OM GEDEGEN AANPAK”

Fysio Hoen in Terherne breidt uit. Naast de diverse specialisaties zoals tinnitus, kaakklemmen, hoofd- en nekpijn, van veelzijdig manueel therapeut en kaakfysiotherapeut Ilja Hoen, kunnen patiënten ook terecht bij fysiotherapeut Renger van Dijk met als specialisaties, chronische lage rugklachten, sportfysiotherapie en leefstijlcoaching.

Ilja Hoen en Renger van Dijk waren studiegenoten. Na hun opleiding gingen ze elk hun eigen weg. “Toen ik zag dat Ilja voor haar praktijk op zoek was naar een fysiotherapeut met als specialisatie chronische lage rugklachten, heb ik contact opgenomen”, vertelt Renger. “We spraken elkaar, veel langer dan we in eerste instantie hadden afgesproken en we merkten dat onze visies op elkaar aansloten. Haar praktijk staat bovendien op een prachtige locatie, die mij als watermens erg aanspreekt.”

ZES DOMEINEN
Renger van Dijk vertelt dat hij kijkt naar het lichaam als één geheel. “Bij acute rugklachten, veroorzaakt door een zware fysieke inspanning, is de behandeling anders dan bij langdurige rugklachten. Bij chronische klachten zijn veel factoren van invloed op het herstel. Ik werk met een uitgebreide vragenlijst en kijk verder dan alleen de locatie van de klacht. Als je weet hoe het lichaam werkt, zijn verbanden vaak logisch te leggen. Zes domeinen zijn hierbij mijn pijlers: bewegen, ademhaling, slapen, immuunsysteem, stress en voeding.”

VOEDING BELANGRIJK
Om zijn werkwijze te verduidelijken geeft hij een aantal voorbeelden: “Als je pijn hebt, ga je anders ademhalen. Niemand zoekt pijn op, daar wil je juist bij vandaan. Het oefenen van verschillende ademhalingstechnieken kan een positieve uitwerking hebben op de pijn en op het hele lichaam. Mensen kunnen meer met hun spieren dan ze denken. Ook op de connectie tussen het middenrif en de bekkenbodem heeft een goede ademhaling een gunstige invloed. De pijler voeding speelt ook een belangrijke rol. Een sluimerende ontsteking in de darmen kost veel energie. Krijg je daarbij ook een sportblessure, dan heeft je lichaam het zwaarder om te herstellen. Mijn stelling: zie jezelf als een topsporter, zorg goed voor jezelf, houd rekening met de zes genoemde domeinen. Max Verstappen doet ook geen goedkope benzine in zijn auto.”

NIMOC-TECHNIEK

Een andere vaardigheid van Renger van Dijk is de Nimoc-techniek. Daarmee heeft hij goede resultaten: “Deze techniek richt zich op het corrigeren van het stuitje. Veel mensen hebben wel eens een harde val meegemaakt, of ze staan scheef. Met de Nimoc-techniek kan ik veel voor ze betekenen.”

Fysiotherapeut Renger van Dijk

FYSIO HOEN

“Als je fit bent, is je lichaam in staat om veel blessures zelf op te lossen. Vaak is er echter meer aan de hand en is het belangrijk om een vicieuze cirkel te doorbreken om van chronische klachten af te komen. Bij Fysio Hoen versterken we elkaar. We kunnen mensen op veel manieren helpen. Kijk voor meer informatie op www.fysiohoen.nl.”