Spanning, wat doet het met je…

(dit is een artikel dat eerder is geplaatst in Groot Heerenveen)

De situatie in Oekraine, een onplezierige sfeer op jouw werk, ruzie of het lezen van een spannend boek, dit zijn diverse voorbeelden van spanning.

Spanning is er dagelijks in meer of mindere mate. Dit is maar goed ook, want zonder enige vorm van spanning kun je niet leven

Maar te veel spanning is ook weer niet goed. Het is een wankel evenwicht. Te veel spanning in het dagelijks leven heeft invloed op je lichaam, zowel op jouw fysieke lichaam, jouw mentale lichaam maar ook jouw energieke lichaam. Spanning kan variëren in heftigheid, duur en impact.

De ene mens kan meer spanning aan dan de andere. Wat doet nu te veel spanning met jouw lichaam? Bij te veel spanning komen er stoffen vrij, waaronder cortisol en endorfine (stress hormoon]. Deze stofjes even in het hele lichaam en vasoconstrictie (net als een boa constrictor, en vernauwing van je bloedvaten. De bloedvaten lopen door jouw hele lichaam, door je spieren, door je hart, door je hersenen, door je huid. Deze structuren kunnen niet zonder bloed.

Het geeft op één plek in je lichaam en vasodilatatie (verwijding) en die plek is je ogen. Bij een vasodilatatie verwijden de pupillen, daaraan kun je dan ook goed zien of iemand gestrest is. Ga maar eens voor de spiegel staan en check dit bij jezelf.

Vasoconstrictie kan in jouw spieren leiden tot verhoogde spierspanning met als gevolg en grotere kans op blessures. 

Vasoconstrictie heeft ook effect op jouw lichaam wanneer je een fysiek minder goede werkhouding aanneemt. Neem als voorbeeld de zithouding op je werk of de houding waar kinderen in zitten tijdens het gamen. Door deze, vaak minder goede houdingen, komt er letterlijk spanning te staan op de nek en schouders.

Deze minder goede houdingen in combinatie met vasoconstrictie leidt vaak ongemerkt tot klachten. Veel voorkomende klachten zijn slijmbeursontsteking (bursitis) in schouders of ellenbogen, nekpijn, hoofdpijn, lage rugpijn, duizeligheid of pijn tussen de schouderbladen.

Blijf niet met je klachten rondlopen, maar zoek hulp bij een professional.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *