Herstellen van hoofdpijn, tinnitus of kaakklemmen

(dit artikel was eerder geplaatst in Groot Heerenveen)

Het kaakgewricht is het gewricht wat het meest beweegt in het menselijk lichaam. Ga maar na, bij iedere beweging van het hoofd, tijdens het praten, lachen, zoenen, gapen, tijdens het werken achter de computer, bij elk van deze bewegingen gebruiken we het kaakgewricht. De kans is hierdoor groot dat bij klachten in het hoofd, nek en schoudergebied het kaakgewricht betrokken is. 

Een simpele en eenvoudig test: ga maar eens voor de spiegel staan en steek losjes jouw tong naar buiten. Wat zie je?

Zie je kartels aan de rand van je tong? Lijkt hij als het ware op een postzegel? Dit is de afdruk van je tanden, dat wil zeggen dat er ter plekke (te) veel spanning in je spieren aanwezig is. Zie je aan de binnenkant van je wang een witte lijn? Dit zegt iets over het klemmen van jouw kaken.

We noemen dit met een mooi woord bruxisme. Het is redelijk onbekend en wordt over het algemeen onderschat: het kan echter leiden tot hoofdpijn, oorsuizen (tinnitus) of nekklachten. Mocht je enige vorm van klachten hebben, dan zijn de volgende stappen van belang:

Stap 1 is het erkennen van de klachten,

Stap 2 is het zoeken van passende hulp bij deze klachten en dat is in dit geval een afspraak maken bij de specialist, te weten de kaakfysiotherapeut (orofaciaal of CD fysiotherapeut).

Belangrijk voor de kaakfysiotherapeut is om uit te zoeken waar primair de klachten vandaan komen, oftewel: wat is de bron van waaruit de klachten ontstaan?

Voor het vaststellen van de oorzaak van de klachten, anamnese genoemd, kun je met andere woorden bij de kaakfysiotherapeut (orofaciaal of MD fysiotherapeut) terecht. Hieruit volgt dan een behandelplan van de hoofdpijn, het oorsuizen (tinnitus) of de nekklachten.

WERK- EN LICHAAMSHOUDING

Wat we vandaag de dag tijdens de coronapandemie heel veel zien, is dat mensen thuiswerken, meestal niet met een optimale werkplek., Dit resulteert veelal in het onbewust aannemen van een slechte werk- lichaamshouding, De lichaamshouding is onbewust van grote invloed en speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van kaakklachten. Vaak zijn we ons niet bewust van deze kaakklachten en zoals eerder al aangegeven zijn kaakklachten veelal de bron voor schouder en nekklachten en heeft ook veel invloed op hoofdpijn.

Kortom de orofaciaal fysiotherapeut kan wat voor je betekenen. Blijf dus niet met je klachten rondlopen en maak een afspraak, voor jouw eigen welzijn en herstel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *